studentskafferiet.blogg.se

Smarriga fudge!

Publicerad 2012-12-22 18:51:00 i Allmänt,

 
 
God kväll!
Det är ingen vanlig lördagskväll ikväll, det är nämligen gästbloggarkväll! Vi (Mackan & Rebban) kommer nu att dela med oss av vårt allra göttigaste, smarrigaste och mest underbara julgodisrecept till övriga världen. Vi känner att det vore näst intill elakt av oss att inte låta er läsare få ta del av något sådant gudomligt. Jaja, nog med cred till vårt bak. 
Spänningen stiger...
 
Ingredienser:
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g ljus marabou
 
1. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka till 120 grader.
2. Rör i smör och honung och låt det koka ytterligare i två minuter.
3. Finhacka den underbara maraboun. Tag kastrullen från plattan och häll i maraboun. Rör om.
4. Klä en halv långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt det svalna. När det har stelnat, skär i alldeles lagom bitar. Förvaras sedan i kylen!
 
 
Just det! Det är megaviktigt att smeten når 120 grader annars får man ingen önskvärd konsistens. Använd termometer gott folk!
 
Klem! Tills vi hörs igen! / Mackan & Rebban
 
 
 

Saffranstryffel

Publicerad 2012-12-18 18:08:57 i Allmänt,

 
Av det här receptet blir det 12-15 goda saffranstryfflar. Vill man ha fler (det vill man) så går det bra att dubbla receptet.
 
1/2 dl vispgrädde
1 påse saffran
150 g vit choklad
 
100 g vit choklad att doppa tryfflarna i.
 
Hacka chokladen.
Vispa ihop saffran och grädde i en kastrull och låt det koka upp.
Blanda i chokladen i kastrullen och rör tills all choklad smält.
Ställ in kastrullen i kylskåpet och låt smeten svalna. 
Rulla till bollar och ställ in i frysen en liten stund, ungefär 10 minuter. 
Smält vit choklad försiktigt i micron och doppa bollarna i chokladen.
Dekorera eventuellt med strössel och ställ sedan in i kylskåpet och låt den vita chokladen stelna, förvara tryfflarna därefter i kylen.
 

Chokladkola med polkagris

Publicerad 2012-12-17 16:24:00 i Allmänt,

 
2 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g smör
1 dl sirap
5 msk kakao
ca 1 dl polkagrisar
 
Lägg alla ingredienserna i en kastrull, slå på plattan och låt ingredienserna koka ihop.
Rör runt i kastrullen lite då och då.
Koka kolasmeten tills den klarar av ett kulprov. (Häll i lite av kolasmeten i ett glas med iskallt vatten. Går det att forma smeten till en kula så är kolan färdig.)
Krossa polkagrisarna.
Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolasmeten.
Strö över de krossade polkagrisarna.
Ställ in formen i kylen och låt den stelna.
Skär eller klipp rutor i lagom storlek och slå in i papper.
 

Kärleksmums mockarutor snoddas etc.

Publicerad 2012-12-16 10:47:06 i Allmänt,

Till en plåt:                                               Glasyr:

5 ägg                                                       2 dl vispgrädde                                                          
4 1/2 dl socker                                          200 g mörk blockchoklad
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
200 g blockchoklad
 
Vispa ihop ägg och socker pösigt. 
Blanda i  vetemjöl, bakpulver och kakao och rör ihop försiktigt.
Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
Klä en plåt, cirka 40x35 cm med bakplåtspapper eller smörj en plåt och häll i smeten.
Hacka chokladen och strö över smeten.
Grädda kakan i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
Värm grädden och rör i 200 gram hackad blockchoklad, rör runt tills chokladen har smält.
När glasyren svalnat lite, bred den över kakan.
Strö över godis, kokos eller något annat gott och servera skuren i rutor.

Morfars pepparkakor

Publicerad 2012-12-13 15:59:56 i Allmänt,

 
Hur goda än "burkpepparkakor" är och hur goda än pepparkakor gjorda på köpt deg blir, så smakar ändå pepparkakor gjord på hemmagjord deg godast.
Dessutom var det mycket lättare än jag trodde, allt man behöver är att ha morfars recept till hands!
 
Det här är receptet till en dubbel sats.
 
150 g margarin
2 1/2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
1 dl grädde
ca 6 dl vetemjöl
 
Margarin, socker och sirap blandas i en kastrull och värms försiktigt.
Kryddorna röres i och när smeten svalnat så rör du i grädden med den ipplösta bikarbonaten i.
Blanda sedan i mjöl så att degen blir ganska fast. Det kan behövas lite mer mjöl än vad som står i receptet.
Låt degen stå kallt över natten.
Kavla ut degen och grädda i 275 grader ca 5 minuter.  
 
  

Kanelbullar med mandelmassa

Publicerad 2012-12-10 22:08:00 i Allmänt,

Maffiga eller vanliga, vanliga eller maffiga var frågan inför dagens bullbak, svårt val! 25 vanliga eller 12 stora bullar blir det av det här receptet.
     
1/2 paket jäst                                         Fyllning:
100 g smör                                            75 g smör
2 1/2 dl mjölk                                         2 tsk kanel
1/2 dl socker                                         150-200 g riven mandelmassa
1 krm salt                                             1 msk socker
1 tsk malen kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Lös upp degen i lite av vätskan innan du tillsätter resten.
Blanda i socker, salt och kardemumma.
Blanda i mjölet lite i taget tills det blivit en fast deg.
Låt degen vila under en bakduk 40 minuter.
 
Blanda under tiden ihop fyllningen till bullarna.
 
När degen är färdigjäst kavlas den ut till en stor rektangular platta, ungefär 25x50 cm.
Bred på fyllningen, gör till bullar och lägg på en plåt.
 
Låt bullarna jäsa ytterligare 20 minuter på plåten. 
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 
Gräddas i ugnen på 200 grader, ca 12 minuter om bullarna är normalstora eller 20 minuter om de är stora.
Låt dem svalna på bakgaller när de är färdiggräddade.

Morotsbröd

Publicerad 2012-12-09 22:41:02 i Allmänt,

 
1 paket jäst
1 msk smör eller margarin
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk sirap
2 rivna morötter
ca 14 dl rågsikt
1 ägg att pensla brödet med
 
Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet, låt det bli fingervarmt.
Häll över degspadet i en bunke med smulad jäst och lös upp jästen.
Blanda i salt, sirap och de rivna morötterna och lite i taget av rågsikten.
Rör ihop till fast deg och låt den jäsa under bakduk en timme.
Forma degen till bullar eller större bröd.
Dekorera med att ta en bit av degen, rulla ut till tre långa bitar och fläta en fläta som läggs över brödet.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter, pensla med ett uppvispat ägg.
Sätt in brödet i ugnen på 175 grader. Brödet ska gräddas ca 40 min om det är ett stort bröd och kortare tid om de är formade till bullar.
När brödet är färdigt, låt det svalna på galler med en bakduk över.
 

Jakten på det godaste julgodiset fortsätter

Publicerad 2012-12-09 00:20:09 i Allmänt,

 
 
100 g vit choklad
200 g ljus blockchoklad
1 dl vispgrädde
vit choklad till dekoration
 
Smält den vita chokladen försiktigt i micron så att den inte bränns. Häll i en liten form klädd med aluminiumfolie och låt det stelna i kylskåpet.
Värm grädden och blanda i chokladen, rör om tills allt har smält.
Häll blandningen över den vita chokladen och ställ in i kylen ungefär en timme.
När det andra chokladlagret svalnat, dekorera genom att ringla vit choklad över.
Skär i lagom stora bitar och förvara kallt.

Cookies

Publicerad 2012-12-07 23:02:52 i Allmänt,

Cookies av olika slag är bland det godaste som finns. Det här är en smaskig chokladig variant!
 
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl sirap
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ägg
100 g hackad mörk choklad
100 g hackad vit choklad
1 msk vaniljsocker
 
Blanda ihop alla ingredienser och forma till cirka 15 bollar.
Lägg bollarna på en plåt och platta till lite grann. 
Sätt in kakorna i ugnen på 175 graders värme i ungefär tio minuter.

Julgodis

Publicerad 2012-12-06 14:42:52 i

Snöovädret igår gjorde det i stort sett omöjligt att gå ut men jag trotsade vädret och lyckades gå de 200 metrarna till affären och köpa vit choklad så att jag kunde göra lite julgodis, något som var passande en snöig och vintrig dag.
Mariannetryffeln som jag gjorde blev otroligt god!

30 st Mariannekarameller
250 gram choklad, jag blandade ljus och mörk blockchoklad.
1 dl vispgrädde
Drygt 100 gram vit choklad

Krossa karamellerna noggrant, till exempel genom att lägga dem i en plastpåse och krossa med kavel, och se till så att det inte är några stora bitar kvar.
Värm grädden i en kastrull och rör i finhackad choklad och karamellbitarna, blanda tills allt har smält.
Låt blandningen svalna en timme i kylen, forma sedan bollar av smeten, det blir ungefär 35-40 stycken, och sätt in i frysen i en kvart.
Smält den vita chokladen och doppa bollarna med hjälp av en gaffel. Låt chokladen stelna och förvara dem sedan i kylen. (Eller ät upp)

Lussebullar

Publicerad 2012-12-04 16:47:36 i

Nu har alla våra saker blivit nerpackade för att sedan packas upp igen knappt två kilometer bort, i nya lägenheten. Det är inte längre kaos utan börjar likna ett hem mer och mer och det kan ju vara en fördel.
Så här några dagar efter flytten har träningsvärken lagt sig och idag blev det lussebullar för hela slanten!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela