studentskafferiet.blogg.se

Tebirkes

Publicerad 2012-11-26 13:12:03 i Allmänt,


 
Det här brödet såg så lätt och gott och fint ut tyckte jag när jag bläddrade bland recept. Gott och fint stämde. Men inte lätt. Allt gick bra fram till de små rackarna skulle in i ugnen, för väl därinne ramlar de omkull, lägger sig, krälar runt och allt möjligt. Resultatet blev: några fina och många fula.
 
Första steget
20 g jäst
4 dl ljummen mjölk
ca 8 dl vetemjöl
 
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet. Knåda ihop till en deg och låt den jäsa i 1 timme.
 
Andra steget
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
2 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
100 g smör att bre på degen
vallmofrön, sesamfrön eller ost att strö ovanpå
 
Blanda ingredienserna med den första degen och knåda ihop, låt degen jäsa i 10 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, ungefär 30x40 cm. Bre rumstempererat smör på två tredjedelar av rektangelns långsida. Vik in den osmörade tredjudelen över hälften av den smörade delen och vik sedan över den sista tredjedelen.
Vänd på degen och kavla försiktigt så att degen blir lite tunnare.
Skär ut ca 15 trianglar och lägg dem på en plåt. Pensla brödet med vatten och strö på vallmofrön, sesamfrön eller riven ost. Låt brödet jäsa till dubbel storlek.
Sätt in brödet i ugnen på 210 grader och grädda 10-15 minuter beroende på hur stora de är.
 
 

Ungkarlar

Publicerad 2012-11-23 12:09:00 i Allmänt,

Mormor bakar de godaste småkakorna och godast av de godaste är hennes ungkarlar.
 
ca 50 stycken
 
200 g smör                                        
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
 
hackad mandel
pärlsocker
 
Blanda ihop alla ingredienser till en fast deg.
Forma till två rullar och låt de stå kallt i kylen en stund.
Skär runda kakor av rullarna och vänd i pärlsocker och hackad mandel.
Gräddas i 175 grader i 10-12 minuter.
 

Saffranssnurror

Publicerad 2012-11-21 19:00:27 i Allmänt,

Att saffran och citron passar bra ihop hade jag ingen aning om förrän idag. 
Smakerna passade så pass bra att kakorna nog kommer gå åt i ett nafs.
 
 
Till cirka 30 kakor:
 
Grunddeg:                                  Smaksättning:                                Smaksättning:
 
5 dl vetemjöl                               rivet skal av en citron                       1/2 g saffran
1 dl potatismjöl                          1 msk pressad citronsaft                  1 msk varmt vatten
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
225 g smör
 
Blanda ihop ingredienserna till smulor.
Dela i två lika stora delar och häll i den första smaksättningen i en av delarna och knåda till en fast deg.
Blanda i saffran och vatten i den andra delen och gör den till en deg,
Kavla ut degarna på bakplåtspapper till två lika stora rektangulära rutor. Lägg ihop dem, deg mot deg.
Dra bort det övre pappret och rulla ihop till en tät rulle.
Låt rullen ligga i kylen en halvtimme innan den skärs i centimertunna skivor och läggs på bakplåtspapper.
Ställ in kakorna i ugnen ubgefär 12 minuter i 175 graders värme.
 
 
 
 

Kladdkaka

Publicerad 2012-11-20 16:17:00 i Allmänt,

Söker man ordet "kladdkaka" på google så får man över två miljoner träffar.
Istället för att följa något av alla dessa recept bestämde jag mig för att improvisera och det blev en kladdig och chokladig historia, precis som det ska vara.
Den här gången blev det en liten variant i en liten pajform, perfekt för tre personer. Eller för två chokladälskande gottegrisar som det blev i det här fallet. 
 
 
2 ägg
1 dl socker
1/2 dl kakao
en nypa salt
drygt 1 dl vetemjöl
100 gram smält smör
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de torra ingredinserna innan slutligen smöret blandas i.
Häll upp smeten i en smörad liten pajform, den jag använde var 20 cm i diameter.
Ställ in i ugnen 20 minuter i 160 graders värme.
 
Servera gärna med bär och den obligatoriska gräddklicken!
 
 
 

Kardemummabullar

Publicerad 2012-11-05 18:54:00 i Allmänt,

 
Till degen                                             Till fyllningen
 
1 paket jäst                                          200 gram smör                            
250 gram smör                                     2 msk malen kardemumma
5 dl mjölk                                             1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt                                             1 dl socker
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
14-15 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, låt det bli fingerljummet.
Lös upp jästen i lite av vätskan innan du heller i resten.
Häll i salt, socker, kardemumma och lite vetemjöl i taget, spara lite till bullarna ska bakas ut.
Låt degen jäsa tills den har blivit dubbelt så stor, ungefär en timme.
Blanda under tiden ihop fyllningen.
Kavla ut degen, bred på fyllningen och gör bullar.
Sätt på ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa på plåten under en bakduk i 10 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker, grädda i ugnen i 10-12 minuter.
 

Ännu en bakblogg är skapad!

Publicerad 2012-11-04 00:01:42 i Allmänt,

En student med mycket fritid behöver något roligt att göra. Vad gör man?
Skapar en blogg!
 
Jag tänkte börja att dela med mig av ett recept på brytbröd. Gott, fint och snabbakat!
 
 
1/2 paket jäst
2 msk smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk sirap
7-8 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken, låt det bli fingerljummet. Häll därefter i lite av degspadet och lös upp jästen. Tillsätt resten av mjölken, salt och sirap.
Häll i lite mjöl i taget och knåda degen tills den blivit fast och släpper bunkens kanter.
Dela upp degen i åtta bitar, rulla till runda bullar och lägg i en smord springform.
Bullarna jäser ihop så tänk på att lägga dem med jämnt mellanrum.
Låt brödet jäsa under en bakduk cirka 35 minuter,
 
Vispa upp ett ägg att pensla bullarna med, sen är det bara att välja vad de ska toppas med.
Här har jag hällt på solrosfrön, sesamfrön och vallmofrön.
 
Skjuts in i ugnen i 25-30 minuter i 200 graders värme.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela