studentskafferiet.blogg.se

Tebirkes

Publicerad 2012-11-26 13:12:03 i Allmänt,


 
Det här brödet såg så lätt och gott och fint ut tyckte jag när jag bläddrade bland recept. Gott och fint stämde. Men inte lätt. Allt gick bra fram till de små rackarna skulle in i ugnen, för väl därinne ramlar de omkull, lägger sig, krälar runt och allt möjligt. Resultatet blev: några fina och många fula.
 
Första steget
20 g jäst
4 dl ljummen mjölk
ca 8 dl vetemjöl
 
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet. Knåda ihop till en deg och låt den jäsa i 1 timme.
 
Andra steget
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
2 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
100 g smör att bre på degen
vallmofrön, sesamfrön eller ost att strö ovanpå
 
Blanda ingredienserna med den första degen och knåda ihop, låt degen jäsa i 10 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, ungefär 30x40 cm. Bre rumstempererat smör på två tredjedelar av rektangelns långsida. Vik in den osmörade tredjudelen över hälften av den smörade delen och vik sedan över den sista tredjedelen.
Vänd på degen och kavla försiktigt så att degen blir lite tunnare.
Skär ut ca 15 trianglar och lägg dem på en plåt. Pensla brödet med vatten och strö på vallmofrön, sesamfrön eller riven ost. Låt brödet jäsa till dubbel storlek.
Sätt in brödet i ugnen på 210 grader och grädda 10-15 minuter beroende på hur stora de är.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela