studentskafferiet.blogg.se

Morotsbröd

Publicerad 2012-12-09 22:41:02 i Allmänt,

 
1 paket jäst
1 msk smör eller margarin
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk sirap
2 rivna morötter
ca 14 dl rågsikt
1 ägg att pensla brödet med
 
Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet, låt det bli fingervarmt.
Häll över degspadet i en bunke med smulad jäst och lös upp jästen.
Blanda i salt, sirap och de rivna morötterna och lite i taget av rågsikten.
Rör ihop till fast deg och låt den jäsa under bakduk en timme.
Forma degen till bullar eller större bröd.
Dekorera med att ta en bit av degen, rulla ut till tre långa bitar och fläta en fläta som läggs över brödet.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter, pensla med ett uppvispat ägg.
Sätt in brödet i ugnen på 175 grader. Brödet ska gräddas ca 40 min om det är ett stort bröd och kortare tid om de är formade till bullar.
När brödet är färdigt, låt det svalna på galler med en bakduk över.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela